Кръгла маса на тема "А сега накъде, или защо за живота учим" се проведе в КМТМ

Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг, по-известен като Датски колеж организира Кръгла маса на тема "А сега накъде, или защо за живота учим"?.

Kragla masa-2.jpg

Целта на събитието бе да се споделят успешните практики благодарение на придобитото знание в Колеж по МТМ.  Настоящите студенти да се срещнат с бивши възпитаници на Колежа, реализирали свои проектни идеи и намерили своя път в бизнеса. Студентите (настоящи и бивши) да разберат какви проекти ще се реализират в КМТМ, за да може всеки да потърси своето място в тях.


Кръглата маса бе открита от преподавателите Деян Дойков и Владо Калоянов, модератори на събитето. Те заявиха, че идеята е да провокират мисленето на всеки един присъстващ за това което прави, за придобиването на знание, но не на хартия, а реализирането му в живота.

 Deyan.JPG Деян Дойков 

Vlado.JPG Владо Калоянов


Директорът на Колежа доц. д-р Ана Хубанова призова всички студенти да помислят и споделят своите идеи и предложения за това какво трябва да се промени в Колежа, какви нови обучения може да се въведат в програмите на висшето училище, което да е полезно за развитието на младите хора, както и за изграждане на устойчива връзка между бинеса и образованието.

 Doc.Hubanova.JPG доц. д-р Ана Хубанова

Бивши студенти споделиха опита си и ценни съвети, които са получавали от преподавателите в Колежа. Голяма част от тях са започнали собствен бизнес благодарение на реализирани бизнес проекти, които са разработили във висшето училище. Такъв е примерът с Румяна Савова, която е направила проект за своя бизнес по време на следването си, като и до днес фирмата й работи успешно в сферата на управление на етажната собственост. 

​ bivshi studenti.jpg 

„Полученото знание, за правилното разпределение на задачите, подбора на кадри и сформирането на екип са важни за бизнеса и много ми помогнаха”, каза Велизар, бивш студен. Той допълни, че най-важното нещо, което е научил в Колежа е да има самочуствие.

 

„Всички проекти и практики, които се правят в Колежа по мениджмънт, търговия и маркетинг са много полезни в реалния живот и бизнеса”, сподели своя опит Юлия бивша възпитаничка.

 

Завършили през миналата година студенти представиха своя проект Био-панели за строителство на къщи, разработен в Колежа, но който смятат да стане реалност. Те заявиха, че са в процес на патентоване на идеята и работят върху бизнес реализацията му.

 

В рамките на кръглата маса беше представен и МТМ Бизнес клуб. Идеята му е да се обединят усилията на бивши и настоящи възпитаници на висшето училище в стремежа им за постигане на лично и професионално развитие и откриване на нови бизнес възможности, обясниха създателите на клуба. „Целта е създването на бизнес проекти, които да се реализират в действителност и да носят доходи”, заяви Иван Петров, бивш студент и учредител на МТМ Бизнес клуб.

Ivan.JPG Иван Петров


Преподавателят по Маркетинг в Колежа д-р Маргарита Данчева говори за повсеместната лоша тенденция за намаляване на студентите в Бълргария. Тя използва възможността да призове настоящите студенти, бивши възпитаници и присъстващи на събитието да помогнат на КМТМ за привличане на нови студенти за обучение, за да са пълни залите и аудиториите.

 Margi.JPG д-р Маргарита Данчева

По време на кръглата маса студентката Мария Пищалова запозна присъстващите с провежданата за втора година от Колежът по Мениджмънт, търговия и маркетинг –доброволческа инициатива „Не изхвърляй, а дари!” в помощ на нуждаещи се в неравностойно положение, деца и ученици.

  Maria.JPG Мария Пищалова
         

„Тази година, ние студентите насочихме усилия да подпомогнем трудното ежедневие на децата, малки и големи и техните майки, които са под закрилата на отец Иван в Нови хан и с. Якимово. Нуждите им са от храна, дрехи, покъщнина и домашно оборудване.

Нека подпомогнем нуждаещите се!”, заяви Мария и призова всеки с каквото може да се включи в кампанията.

 

Любопитна информация за КМТМ

- Вътрешно проучване на Колежа сочи, че за периода от 1993 г. до 2016 г. висшето училище са завършили 6 444 студенти.

- Реализиралите се в бизнеса са между 47 и 56%, от които 4.5 на сто са Топ мениджъри на световни компании в 14 държави от 3 континента. 

​​