Събитие "100 години Маркетинг"

100 години преподаване на маркетинг, накъде оттук нататък” бе темата на конференцията, която МТМ Колеж София организира на 29 май 2013 на открито в заведението Adi's cook and book на ул. „Будапеща“ 31.

Мястото на събитието бе избрано далеч от учебните зали, но близко до реалния бизнес. Специални гости бяха доц. Веселин Благоев, председател на Българската асоциация по маркетинг и изпълнителен директор на International University; Петя Стоянова, управляващ съдружник на Power Brand и бивш маркетинг директор на Globul, DHL и агенция New Moment New Ideas; Елица Георгиева, PR мениджър на Nova Tv, преди това е отговаряла за корпоративните комуникации на Кока Кола и Майкрософт; Георги Малчев, съдружник в Ilyan.com, правил е дигиталните кампании на Kraft foods, Hankel, Загорка, Интернаскс и Белла България.

Три бяха основните теми на дискусията по време на конференцията - Маркетинг с добавена стойност: Какво бизнеса търси? Дигиталният маркетинг: Революция или еволюция? Митове и реалности в модерния маркетинг: Колко мощни са Facebook и другите социални мрежи?
Доц. д-р А. Хубанова откри конференцията и разказа за не съвсем кратката история на преподаване на маркетинг у нас – от 1971 насам.
Живеем повече във виртуален, отколкото в материален свят, където бизнесът разчита на старите методи за увеличаване на продажбите, а потребителите имат нужда от нови канали за комуникиране с марките, заяви доц. д-р Ана Хубанова, директор на Колежа по МТ&М. И добави, че за да отговорят на новите предизвикателства, от тази академична година във висшето училище ще започне да се изучава втора специалност - „Предприемачество”, където игровите модели ще се съчетават с преподаването на теорията.

Според доц. Веселин Благоев, председател на Българската асоциация по маркетинг, висшите училища са извървели доста сериозен път от 1971 г. насам, но голяма част от фирмите все още не разбират значението на този инструмент за увеличаване на печалбите като корпоративна философия и необходимост. Спорно е колко от българските мениджъри знаят каква част от разходите за реклама са ефективни, както и дали структурата на продажбите им отговаря на вложените средства и избрани канали, каза той.

За поведението на фирмите и оптимизирането на бизнеса по време на криза говориха и Петя Стоянова – управляващ съдружник на Power Brand, и Елица Георгиева – PR мениджър на Нова телевизия. По думите им все повече мениджъри са започнали да разбират значението на маркетинга като стратегия за запазване на пазарния дял и търсят нови информационни канали, за да продават повече. Кризата беше полезна преди всичко за средните компании, които преди 4 години не си задаваха въпроса какви да са посланията им и как да расте добавената стойност на продукта, каза Петя Стоянова.

Дигиталният свят сега е приоритет и вярвам, че до 10 години ще бъде намерен инструмент, чрез който потребителите да се моделират в реално време, прогнозира по време на дискусията Георги Малчев, съдружник и директор бизнес развитие в една от най-бързо развиващите се агенции за визуални и интернет комуникации Ilyan.com. Според него компаниите събират база данни за потребителите, за да разберат как и на какво реагират, и е въпрос на време те са бъдат сегментирани според вида на продукта или услугата, които се предлагат на пазара.

В подкрепа на тезата си Малчев цитира някои проучвания за потребителските нагласи, според които дигиталният маркетинг може да увеличи продажбите до 7 пъти. Доскоро клиентите се влияеха от телевизионните реклами, но последните данни за Европа сочат, че доверието в този канал пада с 24%, каза той. За сметка на това расте значението на социалните мрежи, където 92% от потребителите споделят намерението за покупка с приятел, а 74% се повлияват от мнението на експерт. Според Малчев дигиталният маркетинг е много по-евтина точка за контакт и в този смисъл - ефективен инструмент за позициониране и приобщаване към марката, продукта или услугата.

Модератор на събитието бе Венцислав Савов, доц. д-р в МТМ Колеж София и бизнес редактор в сп.”Мениджър”.

 

Можете да разгледате снимки от събитието тук.